Forsiden De andre bloggerne Bilder Arkiv

Arkiv måned: september 2011

Uredigert vs. redigert. vs. svart-hvitt!

29.sep.2011 @ 11:45 i bilder 2 kommentarer

  I dag tok vi bilder på skolen. Hvilket bilde er din favoritt? :)

Er ikke menneskerettighetene universelle?

20.sep.2011 @ 14:05 i Blogg 1 kommentar

 
I politikken har vi nettopp hatt om menneskerettigheter og der dukket spørsmålet opp om hvorvidt menneskerettighetene er universielle eller ikke. At menneskerettighetene er universielle betyr at de gjelder alle, uansett etnisitet, kjønn, alder, religion eller politiske meninger. 

Imidlertid, er menneskerettighetene et nokså vestlig fenomen med fokus på individets rettigheter, og ikke grupper som en helhet, hvilket passer fint med den individualistiske tankegangen i vesten, men som kanskje ikke passer like godt i mer kollektivistiske land, slik som for eksempel Kina. 

I de landene der kollektivismen råder, er det vanligere at fellesskapets interesser blir satt forran enkeltindividets interesser, og da er spørsmålet om det bare skal være noe vi skal akseptere ettersom deres samfunn fungerer på denne måten. I vesten bygger vi på et prinsipp om likhet, mens i Kina kan det hende de bygger mer på ulikhet. La meg gi deg et eksempel:

En gruppes felles interesser er viktige i Kina, og dersom en kinesisk familie har et jordstykke som de leier av en rik jordeier og de må betale en avgift for denne, har de en felleskapsinteresse av å bevare jordstykke, og å kunne greie å avle nok på det til å betale jordeieren sin. De kollektive familieinteressene står sterkt, og om det er til alles beste å få slått sammen åkerlappen ved den vedsidenav, må datteren finne seg i å måtte gifte seg med den gamle gubben som eier den. Alle medlemmene av kollektivet blir nødt til å akseptere forskjellige byrder og fordeler for at helheten totalt sett skal kunne eksistere. Medlemmene her får ikke noe likt ut av det, og dermed blir ulikhet vesentlig. 

 Så blir spørsmålet om det er sånn at verdier er kulturrelative og at man derfor er nødt til å akseptere dem, eller om individualisme er så viktig at det er greit at den vinner fram. Kanskje er det egentlig bare en fordel at hele verden blir påvirket av vesten? Kanskje får menneskene det bedre? Det er med andre ord ikke sikkert at man skal akseptere kulturverdier som jevnbyrdige. 

Personlig mener jeg at tvangsekteskap er grusomt og ikke skal forekomme uansett hvilke interesser man måtte ønske å ivareta, men det kan jo hende jeg tenker dette fordi jeg er voldsomt påvirket av den vestlige tankegangen. Hva tenker du? 

In fashion everything's allowed (exept being fat)

11.sep.2011 @ 17:38 i Blogg 2 kommentarer

Akkurat det tenkte jeg da jeg så dette bildet, at mote inkluderer det meste, de fleste mennesker er tillatt. Vel, så lenge de ikke er feite. Da er de plutselig ikke like mye verdt som alle andre likevel. Slik tror jeg det er med det meste, det finnes allitd noe, i ethvert miljø som virkelig ikke er tillatt. 

I en bygd er man ofte fordomsfulle, og få ting er lov, for eksempel å ha en utendlask kjæreste av samme kjønn. I mote er i grunn det aller, aller meste lov..bortsett fra å være feit!

Vet du om noen miljøer der alt faktisk er lov? 

Forresten, i mitt miljø tror jeg ikke det er lov å slite med å lære seg å kjøre bil. Ingen leser noe før teoriprøva, og alle står uten nesten å ha øvelseskjørt i det hele tatt. "Det er ikke vanskelig å kjøre bil". Om dette er sannheten vet jeg ikke, men det er iallefall det inntrykket jeg har fått av de som er like gamle som meg og tar lappen i disse dagen. Jeg kan forresten røpe selv at jeg ikke er noe naturtalent på å kjøre bil, hvilket egentlig ikke burde være så uvanlig. Min mor fortalte meg at det er noe man må bruke tid på å lære. Det er nok ikke så dumt.

Er du et naturtalent på å kjøre bil? 

Heter du Jørgen og hadde sex på Langøyene i 2009?

04.sep.2011 @ 13:52 i Blogg 2 kommentarerhttp://www.dagbladet.no/2011/09/01/nyheter/etterlysning/innenriks/17930764/ 

Så vet vi det, mediene kan også brukes til å finne en ukjent far! Da jeg først leste denne nyheten ble jeg naturligvis sjokkert, og tenkte at det var jammen synd på Jørgen, og at jeg var glad jeg ikke var han nå. Likevel, kanskje jeg ville være takknemlig over at jeg fikk vite det, om enn på en.. utradisjonell måte. 

Ja. Jeg stiller meg faktisk postiv til at dette er mulig, Jørgen får jo tross alt to muligheter, han kan:

#1. Late som han aldri så dette, men forsatt vite at han har en datter.

#2. Faktisk ta kontakt med datten sin, om han vil det. 

Hva hadde du gjort, om du var Jørgen? Kanskje forbannet mediene for at de fantes og det var mulig å nå deg gjennom dem? Eller blitt glad for at det var mulig å nå deg med et budskap som kanskje forandret livet ditt? 

Er læreren din på nett?

01.sep.2011 @ 14:29 i Blogg 0 kommentarer


Slik ser siden ut!

Vi har lenge hatt en lærer i media som har hatt foredrag med powerpointer. Powerpointene har han lagt ut på nettet, for at vi skal kunne finne tilbake til det. Å få ting gratis, sier du? 

Neida, ikke i forhold til hvordan det er nå. Nå har han nemlig laget en wikispace-side der han i tillegg til powerpointene sier det som skal sies vedsiden av. Dette betyr at jeg når-som-helst kan gå inn og oppdattere meg hvis det er noe jeg ikke har fått med meg, eller til og med glemt!

Og det virkelig fine er at du kan gjøre det samme om du har media. Det eneste du trenger å gjøre er å gå inn på http://nuvs-media.wikispaces.com/, og der kan du få en faglig innsikt på en ganske enkel måte. 

Jeg synes dette er en genial måte å bruke internettet på. Det er lettvint, kjekt og enkelt. Den eneste det er synd på er medielæreren som ser litt trøtt ut for tida, men det ville jeg også gjort om jeg hadde slike prosjekter på gang, og forhåpentligvis trenger han ikke å lage disse videoene mer enn en gang. Jeg er med andre ord veldig glad for at læreren min er på nett, er din?  

  • Bioskop 17, Nore og Uvdal
    Jeg heter Sigrid, blir straks 18 og går siste året på studiespesialisering, hvor jeg har media. Jeg kan bli sterkt provosert, veldig engasjert og veldig rørt av mediene våre. Bloggen er medierelatert, men det betyr på ingen måte at den er uinteressant. Enjoy!
  • Jeg har media på skolen, og vi har fått beskjed om å lage en blogg i mediafaget, slik at vi kan vise kompentansen vår her også. Hittil har jeg posta mest nyheter og tanker rundt dem, men anser det som greit også ettersom media handler mye om nyheter og informasjon.
  • Bioskop (ikke biskop!) er det fremviserapparatet Max Skladanowski brukte da han i April 1896 viste frem levende bilder på Circus Varieté i Norge for en offentlig forsamling for første gang. Publikum fikk se en femten minutter lang film, som var satt sammen av dans, bryting, akrobatikk og humoristiske innslag.
hits