Forsiden De andre bloggerne Bilder Arkiv

Arkiv måned: februar 2012

Hva skal man så med alle pengene om man ikke kan bruke dem?

10.02.2012 @ 15:30 i Blogg 1 kommentar

Medielæreren min fortalt meg noe ganske sjokkerende her om dagen. For at økonomien vår skal fortsette å være så god som den er nå, er vi nødt til å kjøpe mer og mer og mer. For å komme ut av en økonomisk krise er man nødt til å få menneskene til å bruke penger. 

Noe av det som blir formidlet gjennom de aller fleste medier, er nettopp at forbruk er bra. Det er det som blir fomidlet gjennom alle reklamer - "kjøp dette og du blir lykkeligere, faktisk så trenger du dette for å kunne være helt og holdent lykkelig" og de fleste andre medietekster. I serier og filmer for eksempel har svært ofte de pene, populære hovedpersonene et ytre preget av de mest moderne klærne og de fineste bilene. 


Pretty Little Liars, er et godt eksempel. Moren til hovedpersonen til høyre sliter riktignok økonomisk, men det er ingenting ved deres ytre som røper dette. Dette kan selvfølgelig argumenteres i at mediene er nødt til å lage ting som seerne kan relatere seg til, men det er ikke til å komme fra at mediene ønsker at vi skal fortsette å forbruke.

 Jeg hadde en diskusjon med en i klassen min, som mente at hvor lykkelig man kan bli av penger er undervurdert, og jeg har tenkt litt på det. Personlig er jeg litt av en outcast som slettes ikke blir lykkelig av shopping - jeg får heller en gnagende følelse fordi jeg bruker penger. Likevel setter jeg pris på å ha ting. Da bestemoren min gav meg en bil, sa jeg ikke "nei" og jeg vil helst ikke leve uten en datamaskin og en seng. Jeg liker også å ha fine sko selv om jeg ikke liker å kjøpe dem. Likevel, tenker jeg at det er tid jeg skulle hatt mer av - ikke penger. Jeg skulle hatt mer tid å bruke på andre og det er derfor jeg ser vaskemasiner osv. omtrent som en nødvendighet. Som et motargument til han i klassen min er det bevist at de som bruker penger på ferier framfor materielle goder generelt sett er lykkeligere - likevel er dette også en måte å bruke penger på. 

Hva skal man så med alle pengene om man ikke skal bruke dem? som overskriften min sier, er jo hele poenget med å ha penger nettopp å bruke dem. Så kanskje er samfunnet vi lever i i dag helt riktig konstruert? Eller kanskje er det hjernevasking av forbrukere på høyeste nivå? Hva tenker du? 

 

Er det sjarmerende å sløse penger?

08.02.2012 @ 09:24 i Blogg 4 kommentarer

Svaret på spørsmålet er naturligvis "Nei!", med mindre man er en Lotto-millionær: 

Lotto-reklame fra 1991. 

I mediatimen for noen dager siden hadde vi om "medieideologier", og om hvordan det alltid ligger en ideologi bak en medietekst og i et samfunn generelt. For eksempel finnes det en ideologi i skolen, og det norske samfunnet i dag som går på at elev skal behandles som mennesker, og skal få lov til å ytre sin mening og til å stille seg kritiske til det som blir sagt. I andre land kan det være en ideologi at elever skal høre på læreren og at dersom noen sier noe imot, blir de slått. For eksempel.

Om man skal analysere en lotto-reklame, så er ideologien bak det svært tvilsom. Som vi alle vet er jo ikke Lotto-millionærer som andre millionærer. Dette er fordi de får penger helt ufortjent, og kan sløse dem bort så mye de orker. Sjarmen i det er at man samtidig kan være seg selv selv om man har flere millioner i banken. Man kan fortsatt gå i de samme klærne og gjøre de samme tingene, men man har mange flere penger man kan bruke som man vil. 

Og hva gjør den stereotypiske lotto-millionæren? Jo! Han sløser bort pengene. Han invisterer ikke i noe viktig, gir bort pengene til veldedighet eller sparer på dem. Reklamene viser til at du blir lykkelig av å få penger ufortjent. 

Er det her egentlig en god ideologi?  Så klart ikke. Ideologisk sett er dette bare tull og i tillegg er det ekstremt forbruksfremmede. Du får penger helt ufortjent, og du blir lykkelig av å sløse dem bort. VI kan vel være enige om at dette ikke er en god ideologi? Men vi skulle vel ønske vi var lotto-millionærer alle sammen? Jo, det skulle vi! Reklamen får det til å virke veldig fristende å være en lottomillionær.

Jeg kan imidlertid legge til at jeg kjenner en som vant i lotto en gang. Jeg tror han vant 10 millioner, men han hadde store problemer med helsen og av og til kunne man høre ham skrike av smerte til og med langt unna. Han hadde en pose på magen og diverse andre plager, tror jeg. Uansett, han vant 10 millioner og sa han mye heller ville ha helsa i godt behold. Jeg er godt fornøyd så lenge jeg har helsa i behold, men fortsatt.. det er jo ikke helt dumt å være en lotto-millionær i tillegg? (jeg hadde forresten hatt et nokså fornuftig pengebruk, men jeg må nok innrømme at jeg hadde sløst vekk minst en 10-20 000, og vel det er egentlig forkastelig).   

  • Bioskop 18, Nore og Uvdal
    Jeg heter Sigrid, blir straks 18 og går siste året på studiespesialisering, hvor jeg har media. Jeg kan bli sterkt provosert, veldig engasjert og veldig rørt av mediene våre. Bloggen er medierelatert, men det betyr på ingen måte at den er uinteressant. Enjoy!
  • Jeg har media på skolen, og vi har fått beskjed om å lage en blogg i mediafaget, slik at vi kan vise kompentansen vår her også. Hittil har jeg posta mest nyheter og tanker rundt dem, men anser det som greit også ettersom media handler mye om nyheter og informasjon.
  • Bioskop (ikke biskop!) er det fremviserapparatet Max Skladanowski brukte da han i April 1896 viste frem levende bilder på Circus Varieté i Norge for en offentlig forsamling for første gang. Publikum fikk se en femten minutter lang film, som var satt sammen av dans, bryting, akrobatikk og humoristiske innslag.
hits