Forsiden De andre bloggerne Bilder Arkiv

Kategori: Blogg

Det tredje skoleåret på VGS er over!

10.06.2012 @ 19:15 i Blogg 0 kommentarer

Og GUD hvor deilig det er! 

Det betyr også slutten på denne mediabloggen, og mediefaget på skolen. Likevel er det et par ord jeg ønsker å si avsluttningsvis. I mediefaget har jeg lært utrolig mye om hvordan mediene fremstiller virkeligheten annerledes enn den faktisk er. Jeg har lært å legge merke til hvordan f.eks kvinner blir fremstilt i medietekster og i det hele tatt føler jeg at øynene mine er mye mer åpne nå, enn det de var før jeg begynte på videregående. Det var så mange ting jeg ikke var klar over, og det er deilig å være klar over det nå. Så takk for det! 

"40 år siden det ikoniske bildet av «napalm-jenta» "

02.06.2012 @ 13:35 i Blogg 2 kommentarer

er overskriften på denne artikkelen som ligger på forsiden av VG.no i dag. Vi har sett mye til nettopp dette bildet i media-faget, og derfor syntes jeg det var spennende å lese om hva som skjedde med jenta etter at dette bildet ble tatt. I dag er hun faktisk FN-ambassadør for krigsofre, noe hun aldri hadde oppnådd om ikke den amerikanske fotografen som tok bildet av henne hadde krevd at hun ble behandlet. Da hadde hun mest sannsynlig vært borte fra jordens overflate for nesten 40 år siden.


 

"Vi som er norske har det grusomt" - virkelig? Kommentar til "hjartesmil" (advarsel: kan muligens være provoserende)

23.04.2012 @ 13:06 i Blogg 2 kommentarer

Dette innlegget er skrevet på bakgrunn av "hjarteformørking" av hjartesmil. Hun bor i et annet land enn Norge, og har den siste uken hyppig oppdatert NRK, dagbladet og VG. Hun synes naturligvis at det tar på å lese om rettsaken, men det er noe jeg vil fremheve som hun skriver i teksten: 

"eg kjenner på kor vanskelig det er å vera norsk i eit anna land, vita at dei som står i kø med meg ikkje kjøper appelsinene sine for å prøva å tenka på noko anna. vanskelig fordi ingen andre kan forstå kor råka me alle er, me som er norske. sjølv om me ikkje kjente nokon, sjølv om me var på andre sida av landet. me har alle opne sår, store eller små, men det er lov til å ha det vondt."

Kommentarfeltet er fylt opp med mennesker som naturligvis er enige med henne om at handlingene var grusomme. Det jeg imidlertid tenkte da jeg leste disse setningene var på en afghaner vi har fått på skolen. Han har en blogg som heter http://sifatullah92.blogg.no/ hvor han skriver om alt han så før han kom til Norge. Det han så var grusomme ting, han vet ikke hvor alle familiemedlemmene sine er, og når han bodde der levde han i frykt. I viten om at han når som helst kunne dø hvis han ikke var forsiktig. .

Jeg mistet selv en ganske nær venn på Utøya og jeg synes det er ekstremt urettferdig, men det jeg prøver å si er at akkurat disse setningene ikke er godt formulert, og om de blir ment helt og holdent ser hun verden fra et ekstremt etnosentrisk perspektiv. Sifathullah har hatt det mye, mye verre enn meg og her er faren over. Mannen er fanget og forhåpentligvis er ingen så gale som ham, og jeg går ikke ut døren og er redd for å dø. Jeg vet også at familien min er trygg, og at de har det bra og lever gode liv. Det er iallefall ingen andre som innskrenker friheten deres slik at de ikke kan gjøre det. 

Det skal selvfølgelig få være lov til å ha det vondt, og å synes at dette er grusomt og at sårene ikke helt får gro. Men jeg så altså for meg Sifatullah kjøpe appelsiner, i et annet land og jeg tror ærlig talt at det er vanskeligere og jeg tror ingen av oss er så rammet som ham. Vi er nok mer sjokkerte, fordi ingen av oss kunne forutse noe slikt og fordi vi stort sett har det godt.  Men Sifatullah har vært igjennom værre ting. Jeg anbefaler dere alle å ta en kikk på bloggen hans. Jeg kan særlig anbefale dette innlegget. 

 

Kunne du tenkt deg å gå på... Steiner'n?

16.04.2012 @ 10:13 i Blogg 0 kommentarer

 Denne videoen har Herman (som også sitter i fylkesstyret) og kompisen hans Gibba (som også var på elevtinget) laget om skolen de går på; Steiner'n. Det skal nevnes at de har et noe alternativt opplegg uten bøker for eksempel, og at de derfor er nødt til å lage bøkene sine selv. Alt foregår på papir og de har også et eget fag som heter eurytmi hvor de blandt annet danser solsystemet. Det sykteste av alt er at de på en eller annen mystisk måte klarer å få studiekompetanse på lik linje med de (vi) som går på allmenn. Jeg synes egentlig at Steiner'n høres veldig koselig ut, og jeg kjenner flere stykker som går der (og en som VIRKELIG skulle ønske han gikk der). Det er ikke til å komme fra at de har et litt spesielt rykte. Og ja.. også syntes jeg sangen og musikkvideoen var bra! 

Hva tror/mener du om Steiner'n? Kunne du tenkt deg å gå på Steiner'n? 

Føler bildet sa nok

30.03.2012 @ 09:01 i Blogg 0 kommentarerKONY 2012?

07.03.2012 @ 18:23 i Blogg 4 kommentarer

Første tanke: Denne videoen har florert på facebook i dag. Det er ikke uten grunn. Jeg har i grunn ikke flere ord å legge til en hva videoen viser dere, jeg råder deg bare til å se den. Og jeg må også si at jeg har all respekt for mannen som lagde denne videoen og som jobber så aktivt for det han brenner for! Beundringsverdig. Jeg står klar 20. April! Gjør du? 

Andre tanke: etter å ha lest http://visiblechildren.tumblr.com/ og http://www.observer.ug/index.php?option=com_content&view=article&id=17456%3Aupdf-in-kony-hunt-accused-of-rape-looting&catid=78%3Atopstories&Itemid=116 lurer jeg egentlig på hva som skjer. Fyren har ikke vært aktiv siden 2006 og 68 % av pengene går til lønninger og slikt? Hm..Hva skal man tro? Jeg vil i grunn tro det jeg tenkte først. Hva tror du? 

Hva skal man så med alle pengene om man ikke kan bruke dem?

10.02.2012 @ 15:30 i Blogg 1 kommentar

Medielæreren min fortalt meg noe ganske sjokkerende her om dagen. For at økonomien vår skal fortsette å være så god som den er nå, er vi nødt til å kjøpe mer og mer og mer. For å komme ut av en økonomisk krise er man nødt til å få menneskene til å bruke penger. 

Noe av det som blir formidlet gjennom de aller fleste medier, er nettopp at forbruk er bra. Det er det som blir fomidlet gjennom alle reklamer - "kjøp dette og du blir lykkeligere, faktisk så trenger du dette for å kunne være helt og holdent lykkelig" og de fleste andre medietekster. I serier og filmer for eksempel har svært ofte de pene, populære hovedpersonene et ytre preget av de mest moderne klærne og de fineste bilene. 


Pretty Little Liars, er et godt eksempel. Moren til hovedpersonen til høyre sliter riktignok økonomisk, men det er ingenting ved deres ytre som røper dette. Dette kan selvfølgelig argumenteres i at mediene er nødt til å lage ting som seerne kan relatere seg til, men det er ikke til å komme fra at mediene ønsker at vi skal fortsette å forbruke.

 Jeg hadde en diskusjon med en i klassen min, som mente at hvor lykkelig man kan bli av penger er undervurdert, og jeg har tenkt litt på det. Personlig er jeg litt av en outcast som slettes ikke blir lykkelig av shopping - jeg får heller en gnagende følelse fordi jeg bruker penger. Likevel setter jeg pris på å ha ting. Da bestemoren min gav meg en bil, sa jeg ikke "nei" og jeg vil helst ikke leve uten en datamaskin og en seng. Jeg liker også å ha fine sko selv om jeg ikke liker å kjøpe dem. Likevel, tenker jeg at det er tid jeg skulle hatt mer av - ikke penger. Jeg skulle hatt mer tid å bruke på andre og det er derfor jeg ser vaskemasiner osv. omtrent som en nødvendighet. Som et motargument til han i klassen min er det bevist at de som bruker penger på ferier framfor materielle goder generelt sett er lykkeligere - likevel er dette også en måte å bruke penger på. 

Hva skal man så med alle pengene om man ikke skal bruke dem? som overskriften min sier, er jo hele poenget med å ha penger nettopp å bruke dem. Så kanskje er samfunnet vi lever i i dag helt riktig konstruert? Eller kanskje er det hjernevasking av forbrukere på høyeste nivå? Hva tenker du? 

 

Er det sjarmerende å sløse penger?

08.02.2012 @ 09:24 i Blogg 4 kommentarer

Svaret på spørsmålet er naturligvis "Nei!", med mindre man er en Lotto-millionær: 

Lotto-reklame fra 1991. 

I mediatimen for noen dager siden hadde vi om "medieideologier", og om hvordan det alltid ligger en ideologi bak en medietekst og i et samfunn generelt. For eksempel finnes det en ideologi i skolen, og det norske samfunnet i dag som går på at elev skal behandles som mennesker, og skal få lov til å ytre sin mening og til å stille seg kritiske til det som blir sagt. I andre land kan det være en ideologi at elever skal høre på læreren og at dersom noen sier noe imot, blir de slått. For eksempel.

Om man skal analysere en lotto-reklame, så er ideologien bak det svært tvilsom. Som vi alle vet er jo ikke Lotto-millionærer som andre millionærer. Dette er fordi de får penger helt ufortjent, og kan sløse dem bort så mye de orker. Sjarmen i det er at man samtidig kan være seg selv selv om man har flere millioner i banken. Man kan fortsatt gå i de samme klærne og gjøre de samme tingene, men man har mange flere penger man kan bruke som man vil. 

Og hva gjør den stereotypiske lotto-millionæren? Jo! Han sløser bort pengene. Han invisterer ikke i noe viktig, gir bort pengene til veldedighet eller sparer på dem. Reklamene viser til at du blir lykkelig av å få penger ufortjent. 

Er det her egentlig en god ideologi?  Så klart ikke. Ideologisk sett er dette bare tull og i tillegg er det ekstremt forbruksfremmede. Du får penger helt ufortjent, og du blir lykkelig av å sløse dem bort. VI kan vel være enige om at dette ikke er en god ideologi? Men vi skulle vel ønske vi var lotto-millionærer alle sammen? Jo, det skulle vi! Reklamen får det til å virke veldig fristende å være en lottomillionær.

Jeg kan imidlertid legge til at jeg kjenner en som vant i lotto en gang. Jeg tror han vant 10 millioner, men han hadde store problemer med helsen og av og til kunne man høre ham skrike av smerte til og med langt unna. Han hadde en pose på magen og diverse andre plager, tror jeg. Uansett, han vant 10 millioner og sa han mye heller ville ha helsa i godt behold. Jeg er godt fornøyd så lenge jeg har helsa i behold, men fortsatt.. det er jo ikke helt dumt å være en lotto-millionær i tillegg? (jeg hadde forresten hatt et nokså fornuftig pengebruk, men jeg må nok innrømme at jeg hadde sløst vekk minst en 10-20 000, og vel det er egentlig forkastelig).   

Er høyre-epedemien et faktum?

30.01.2012 @ 22:55 i Blogg 2 kommentarer

Å skrive en status som jeg gjorde i dag på facebook, er nok ikke det smarteste du gjør hvis du øsnker å holde deg unna oppheta diskusjoner. Gjennomgående var poltisk aktive venner kjappe på å diskutere med hverandre og noen brukte også "personangrep-hersketeknikken" og sa at jeg sank til slike lavmål som ikke var meg verdig. LOL, sier jeg. Får de lov til å mene at høyre er bra, skal jeg få lov til å mene at det er dårlig og at det er skummelt med en så massiv økning i medlemsmassen på så kort tid. Det gjelder imidlertid for ethvert parti, selv om jeg sikkert hadde stilt meg noe mindre kritisk til et parti jeg hadde støttet 100 % (jeg har imidlertid ikke tatt noe standpunkt, selv om det er noe tvilsomt at jeg stemmer høyre, Frp eller rødt). 

Bakgrunnen for statusen er, vel, det jeg velger å kalle høyreepedemien samt at unge høyre var på skolen vår i dag, og spurte folk om de ønsket seg billgere røyk og snus samt lenge skjenketider. Avholds som jeg er faller jeg ikke for slike knep og jeg synes det er uetisk å ikke argumentere med politikken deres. Høyres skolepolitikk har iallefall noen gode punkter, så jeg synes de kunne brukt disse argumentene bedre (dog, det skal nevnes at alt dette er basert på ting jeg har hørt/lest i ettertid, personlig dro jeg i eksil akkurat når unge høyre var der og kom ikke tilbake før de hadde forsvunnet over stokk og stein). 

Så, tror du at folk melder seg inn fordi de er enige i politikken? Tror du de melder seg inn fordi det er i vinden? Tror du det er en blanding, eller tror du det er noe annet? 

 

Fantastisk video om kvinners påtatte ubetydelighet

27.01.2012 @ 15:54 i Blogg 2 kommentarer

Denne videoen beskriver virkelig hvor stor makt mediene har i USA, og derfor synes jeg at amerikaniseringen er litt skummel. Jeg ønsker ikke de samme forholdene som i USA her i landet. Jeg synes det er skummelt at et land som har hatt færre kvinner i regjering enn Kina, Irak, Afghanistan og Cuba, som i tillegg er et land der mediene objektiviserer kvinnen til en ekstrem grad og forteller at de ikke duger - har en økende inflytelse på den norske kulturen. Dette nekter jeg å finne meg i, med andre ord! 

Jeg ble helt betatt av denne filmen. Den er rett og slett utrolig beskrivende for situasjonen i USA som jeg helst ikke vil se snurten av i Norge, selv om jeg må innrømme at jeg allerede ser tendenser i til og med egen adferd.. Dette vil jeg ikke være med på!

Blir Nora Foss utsatt for FOR mye press?

23.01.2012 @ 21:36 i Blogg 2 kommentarer

I helgen fikk en 15-åring flest stemmer på en delfinale av MGP. Hun heter Nora Foss og deltok med denne sangen. Hun kommenterte selv da navnet hennes til sist ble ropt at at "dette er det jævligste jeg har vært med på" hvor av hun tidligere ropte "Fy faen! Fy faen!" Per Sundnes kommenterte at hun ikke måtte banne så mye fordi det tok seg fryktelig dårlig ut med tanke på at hun bare er 15. Jeg har full forståelse for all banningen. 

.. Den første tanken som slo meg var "jeg trodde man måtte være med på mgp. jr. fram til man er 16..?" hvor av jeg ble forvirret, men innså at det antagelig var OK å ha henne med siden hun stod foran meg på TV-skjermen og sang så vakkert. Det jeg lurer på, er om det egentlig er helsemessig å ha en så ung person med på MGP? Nora Foss har tidligere vært med på The Oprah Winfrey Show, og en hel del andre imponerende ting. Hun synger flott og sangen er nydelig. Hun har kanskje en sjanse i selveste ESC, også. Men, det jeg altså lurer på, er om hun kanskje, muligens er litt for ung til å takle alt presset? Press er nemlig ikke til å spøke med. 

Så.. hva mener dere? Har Nora Foss det som trengs for å vinne den norske mgp finalen og evt. hele ESC? og sist, men ikke minst.. blir Nora Foss utsatt for FOR mye press?  

XoXo Sigrid, som måtte begynne å blogge igjen fordi blogg-terminen visstnok ikke sluttet før til sommeren. 

God jul!

21.12.2011 @ 13:01 i Blogg 0 kommentarer

I morgen har vi utkledningskonkuranse på skolen vår. Temaet er julefilmer og jeg vet enda ikke hvem jeg skal kle meg ut som. Å kle seg ut som hun fra "Reisen til julestjernen" hadde sikkert vært gøy.Men hvem har slike klær i skapet? 

Uansett, dette betyr at vurderingsperioden til bloggen er over så vidt jeg har forstått så med det tar jeg juleferie herfra. God jul, herlige mennesker! 

 

The wave - manipulering i dag

07.12.2011 @ 20:14 i Blogg 6 kommentarer

For noen dager siden så vi "The wave" på skolen. Den handler om en lærer som manipulerer elevene sine slik som Hitler gjorde under 2. verdenskrig. Denne filmen fikk meg naturligvis til å tenke på hvordan vi blir manipulert til å ha visse meninger i dagens samfunn også. Jeg tenker naturligvis som mange andre på skjønnhetsidealet som finnes i verden. Jeg synes for eksempel at jenter med ekstremt tynne bein er fint, men er det egentlig det?

Mediene har bestemt at jeg skal mene det, de har faktisk det. Grunnen til at jeg dro opp akkurat dette eksemplet fordi jeg nylig fikk en bok med sitater i. Et av dem var noe lignende "jeg har aldri møtt en kvinne som tror at hun har pene ben, og hvis hun mot formodning skulle like dem, har hun ikke en mage hun er fornøyd med". Jeg synes det er trist og absurd at mediene har så mye makt over oss på den negative måten.

The wave var imidlertid en utmerket film som virkelig fikk meg til å tenke en del. Har du sett den? Hva synes du?

 

Nytt design

06.11.2011 @ 21:38 i Blogg 0 kommentarer

Nå har jeg endelig fått somlet meg til å endre designet. Jeg sa at jeg kanskje kom til å klare det før snøen kom, og iallefall før den gikk. Heldigvis kommer snøen seint i år, så jeg klarte å holde løftet. Jeg var igrunn ganske fornøyd med det første designet mitt, men jeg ser nytten av å ha et nytt et ettersom det er et nytt skoleår og jeg synes dette var ganske fint også. 

Gammelt:

Nytt: En av grunnene til at dette innlegget kom så fort etter det andre, er natuligvis fordi jeg ikke ønsker å se innlegget om Utøya med en gang jeg går inn på bloggen, men jeg vil fortsatt ha kommentarer og meninger på den. Så det er bare å sette i gang og kommentere.  

Medias håndtering av Utøya-saken

06.11.2011 @ 17:31 i Blogg 6 kommentarer

I begynnelsen av skoleåret vårt sa medielæreren at dette var en sak vi kunne ta opp på bloggene våre. Jeg forstår at det hadde vært mer passende å ta det opp på et tidligere tidspunkt, men jeg er som mange andre berørt av tragedien og jeg har ikke orket før nå. 

Det første jeg leste om Utøya leste jeg på dagbladet.no på polskt nett. Allerede her vil jeg påpekte det faktum at det er ganske fantastisk at jeg kan sitte i Polen, i et helt annet land enn Norge, men likevel få hyppige oppdateringer på nettet. Det er en mulighet man faktisk ikke hadde for bare et par tiår siden. Den nyheten jeg leste da var kort, enkel og grei. Det stod noe sånt som at "Politiet har fått inn meldinger om skyteepisoder på Utøya". Jeg kjente et stikk i bryset og ventet selvfølgelig på mer informasjon, for det er det man ønsker seg i slike situasjoner. Jeg hadde iallefall et intenst behov for å få vite hva som hadde skjedd og hvordan. 

På tidspunktet befant jeg meg på et sted med mange, mange andre nordmenn og etter eksplosjonen i Oslo begynte de å mistenke både Libya og Al Qaida. Jeg gjorde ikke det, jeg hadde ingen følelse av at noen av de stod bak i det hele tatt, noe det heller ikke var beviser for. Det jeg imidlertid vet er at internasjonal presse fort begynte å mistenke Al Qaida også, og dette er et aspekt jeg ønsker å kalle for "dårlig håndtering". Å åpent mistenke en organisasjon uten noen bevis på at det sikter mot at de har gjort det. 

Etterhvert kom det informasjon om hva som hadde skjedd, hvor mange som var omkomne og historiene til de som hadde vært der begynte å florere rundt på nettet. Jeg tror aldri noengang at nordmenn har vært så interesserte i nyheter, og jeg vet om mange som satt flere dager og bare så på nyhetene. Mediene var flinke til å få oss til å forstå hvor grusomt det som hadde hendt var uten å overdrive eller krenke noen. Etterhvert begynte mediene og vise kjærlighet og støtte fra rundt om i Norge og siden fra resten av verden. Jeg husker spesielt en artikkel jeg leste på vg.no hvor det var bilder fra rundt om i verden foran norske ambassader med masse blomster og kjærlighet til oss nordmenn. Mennesker forstod hva de skulle gjøre, også andre steder. Jeg fikk meldinger fra flere jeg kjente fra andre land som lurte på om det gikk bra med meg og familien min, så denne nyheten hadde virkelig en enorm rekkevidde. Det var godt at alle brydde seg så mye, jeg følte meg iallefall mindre alene når også mediene var med inn i litt av sorgen og sånn tror jeg mange andre har følt det også. 

Alt i alt vil jeg derfor si at mediene håndterte Utøya-saken på en ytterst god måte. Jeg kommer ikke på noe de i mine øyne kunne gjort annerledes, unntatt å la være å mistenke organisasjoner som ikke hadde noe med det å gjøre i det hele tatt. 

Hva synes du om måten mediene håndterte Utøya-saken? 

Er det riktig å voldta?

31.10.2011 @ 13:23 i Blogg 6 kommentarer

Annenhver mann mener en kvinne er helt eller delvis ansvarlig i å ha blitt voldtatt hvis hun flørtet åpenlyst.  For å gjøre en ting klinkende klart; For å voldta noen må man være et sykt, sykt menneske og det kan få traumatiske konsekvenser for offeret, noe som garantert ikke var offerets hensikt selv om hun for eksempel flørtet åpenlyst med de fleste grunnet et noe høyt alkoholinntak. Tydeligvis er det flere syke mennesker i denne verden enn jeg var klar over, og ja jeg sikter nå til "voldteksbølgen" som har skylt over Oslo.

Med tanke på det første du leste, kan det nesten virke som annenhver mann rettferdiggjør det å voldta, og selvfølgelig er ikke dette riktig.  

Såå.. jeg lurer på hva som foregår i hodene til 50 % av menn, men mest av alt  lurer jeg på hva som foregår i hodene på de som voldtar. Med tanke på de vodtektene som skjer på fest innad i klasser, for det er nemlig det nye, at man voldtar jenter man har gått i samme klasse som i både ti og elleve år, hva skjer oppi deres hoder da? Hvordan er det de unge blir oppdratt? Vi kan vel ikke leve i et samfunn det problemet slettes ikke er overgriperen, snarere offeret? Hvor mange ganger har en buttikkeier blitt dømt for å ha så fine varer at tyven ikke kunne holde seg unna? 
Bruker hanekam i leppene

16.10.2011 @ 20:54 i Blogg 4 kommentarer

..Er overskriften på en av dagbladets nyheter i dag. Svenske haner avles opp for at hanekammen skal kunne brukes i folks lepper for at de skal bli større. Det er ulovlig å teste sminke og hygieneprodukter på dyr innad i EU og Sverige, men det er altså ikke forbudt å bruke deler av dyr i skjønnhetsprodukter. Spør du meg, er imidlertid dette nokså groteskt og uetisk. 

Hanene som ble brukt, ble avlet opp i 28 uker, og hadde så store hanekammer at de hang nedover øynene på dem, kom det fram i et radioprogram. De ser altså ikke ut som hanen på bildet under. 
 Jeg lurer på hva det feiler mennesker som ønsker seg en hanekam i leppa. Personlig er fjærkrek noe av det ekleste jeg vet, og jeg blir småkvalm av bare å tenke på det. 

Les mer her. 

Hva synes du om dette? Ville du ha hatt en del av en fugl i kroppen din? 

Skal du jobbe på OD-dagen?

10.10.2011 @ 18:23 i Blogg 2 kommentarer

Denne uka er det internasjonal uke, og det er derfor bilder som dette: 

 
har begynt å dukke opp som profilbilder på diverse menneskers profiler. Det er iallefall mange av mine venner som har skifta til slike, og det går på at man ikke skal se så svart på det. 98 % av Afrikas befolkning er ikke analfabeter. Denne påstanden er feil, og slagordet er "Ikke se så svart på det".

 

For selv om det finnes elendighet i Afrika er det store forskjeller, og også mye som er bra på kontinentet. Likevel, å velge å ikke jobbe inn 400 kr for en bedre verden synes jeg personlig at er avskyelig. En dag er så lite, og 400 kr er 1/10 av en ny telefon om den koster 4000. At noen er så egoistiske at de hjertelig bruker 4000 kr på duppeditter fordi det er kult, men ikke kan oftre 4 og en halv time av livet sitt for å jobbe for at andre skal ha det bra, er rett og slett uspiselig. 

 

Skal du jobbe på OD-dagen? Hvis ikke er jeg relativt interessert i argumentene dine. 

Er ikke menneskerettighetene universelle?

20.09.2011 @ 14:05 i Blogg 1 kommentar

 
I politikken har vi nettopp hatt om menneskerettigheter og der dukket spørsmålet opp om hvorvidt menneskerettighetene er universielle eller ikke. At menneskerettighetene er universielle betyr at de gjelder alle, uansett etnisitet, kjønn, alder, religion eller politiske meninger. 

Imidlertid, er menneskerettighetene et nokså vestlig fenomen med fokus på individets rettigheter, og ikke grupper som en helhet, hvilket passer fint med den individualistiske tankegangen i vesten, men som kanskje ikke passer like godt i mer kollektivistiske land, slik som for eksempel Kina. 

I de landene der kollektivismen råder, er det vanligere at fellesskapets interesser blir satt forran enkeltindividets interesser, og da er spørsmålet om det bare skal være noe vi skal akseptere ettersom deres samfunn fungerer på denne måten. I vesten bygger vi på et prinsipp om likhet, mens i Kina kan det hende de bygger mer på ulikhet. La meg gi deg et eksempel:

En gruppes felles interesser er viktige i Kina, og dersom en kinesisk familie har et jordstykke som de leier av en rik jordeier og de må betale en avgift for denne, har de en felleskapsinteresse av å bevare jordstykke, og å kunne greie å avle nok på det til å betale jordeieren sin. De kollektive familieinteressene står sterkt, og om det er til alles beste å få slått sammen åkerlappen ved den vedsidenav, må datteren finne seg i å måtte gifte seg med den gamle gubben som eier den. Alle medlemmene av kollektivet blir nødt til å akseptere forskjellige byrder og fordeler for at helheten totalt sett skal kunne eksistere. Medlemmene her får ikke noe likt ut av det, og dermed blir ulikhet vesentlig. 

 Så blir spørsmålet om det er sånn at verdier er kulturrelative og at man derfor er nødt til å akseptere dem, eller om individualisme er så viktig at det er greit at den vinner fram. Kanskje er det egentlig bare en fordel at hele verden blir påvirket av vesten? Kanskje får menneskene det bedre? Det er med andre ord ikke sikkert at man skal akseptere kulturverdier som jevnbyrdige. 

Personlig mener jeg at tvangsekteskap er grusomt og ikke skal forekomme uansett hvilke interesser man måtte ønske å ivareta, men det kan jo hende jeg tenker dette fordi jeg er voldsomt påvirket av den vestlige tankegangen. Hva tenker du? 

In fashion everything's allowed (exept being fat)

11.09.2011 @ 17:38 i Blogg 2 kommentarer

Akkurat det tenkte jeg da jeg så dette bildet, at mote inkluderer det meste, de fleste mennesker er tillatt. Vel, så lenge de ikke er feite. Da er de plutselig ikke like mye verdt som alle andre likevel. Slik tror jeg det er med det meste, det finnes allitd noe, i ethvert miljø som virkelig ikke er tillatt. 

I en bygd er man ofte fordomsfulle, og få ting er lov, for eksempel å ha en utendlask kjæreste av samme kjønn. I mote er i grunn det aller, aller meste lov..bortsett fra å være feit!

Vet du om noen miljøer der alt faktisk er lov? 

Forresten, i mitt miljø tror jeg ikke det er lov å slite med å lære seg å kjøre bil. Ingen leser noe før teoriprøva, og alle står uten nesten å ha øvelseskjørt i det hele tatt. "Det er ikke vanskelig å kjøre bil". Om dette er sannheten vet jeg ikke, men det er iallefall det inntrykket jeg har fått av de som er like gamle som meg og tar lappen i disse dagen. Jeg kan forresten røpe selv at jeg ikke er noe naturtalent på å kjøre bil, hvilket egentlig ikke burde være så uvanlig. Min mor fortalte meg at det er noe man må bruke tid på å lære. Det er nok ikke så dumt.

Er du et naturtalent på å kjøre bil? 

Heter du Jørgen og hadde sex på Langøyene i 2009?

04.09.2011 @ 13:52 i Blogg 2 kommentarerhttp://www.dagbladet.no/2011/09/01/nyheter/etterlysning/innenriks/17930764/ 

Så vet vi det, mediene kan også brukes til å finne en ukjent far! Da jeg først leste denne nyheten ble jeg naturligvis sjokkert, og tenkte at det var jammen synd på Jørgen, og at jeg var glad jeg ikke var han nå. Likevel, kanskje jeg ville være takknemlig over at jeg fikk vite det, om enn på en.. utradisjonell måte. 

Ja. Jeg stiller meg faktisk postiv til at dette er mulig, Jørgen får jo tross alt to muligheter, han kan:

#1. Late som han aldri så dette, men forsatt vite at han har en datter.

#2. Faktisk ta kontakt med datten sin, om han vil det. 

Hva hadde du gjort, om du var Jørgen? Kanskje forbannet mediene for at de fantes og det var mulig å nå deg gjennom dem? Eller blitt glad for at det var mulig å nå deg med et budskap som kanskje forandret livet ditt? 

Er læreren din på nett?

01.09.2011 @ 14:29 i Blogg 0 kommentarer


Slik ser siden ut!

Vi har lenge hatt en lærer i media som har hatt foredrag med powerpointer. Powerpointene har han lagt ut på nettet, for at vi skal kunne finne tilbake til det. Å få ting gratis, sier du? 

Neida, ikke i forhold til hvordan det er nå. Nå har han nemlig laget en wikispace-side der han i tillegg til powerpointene sier det som skal sies vedsiden av. Dette betyr at jeg når-som-helst kan gå inn og oppdattere meg hvis det er noe jeg ikke har fått med meg, eller til og med glemt!

Og det virkelig fine er at du kan gjøre det samme om du har media. Det eneste du trenger å gjøre er å gå inn på http://nuvs-media.wikispaces.com/, og der kan du få en faglig innsikt på en ganske enkel måte. 

Jeg synes dette er en genial måte å bruke internettet på. Det er lettvint, kjekt og enkelt. Den eneste det er synd på er medielæreren som ser litt trøtt ut for tida, men det ville jeg også gjort om jeg hadde slike prosjekter på gang, og forhåpentligvis trenger han ikke å lage disse videoene mer enn en gang. Jeg er med andre ord veldig glad for at læreren min er på nett, er din?  

Nytt medieår!

25.08.2011 @ 11:22 i Blogg 0 kommentarer

Og så var enda et mediaår i gang. Nye saker skal opp og fram i lyset, og nye tanker skal tenkes. Can't wait! Jeg skal nok markere begynnelsen på året med å skifte design. Det skjer antageligivis før snøen kommer, og iallefall før den går igjen. 

Privat informasjon

10.05.2011 @ 14:41 i Blogg 0 kommentarer

Dette er en blogg og på blogger er det vanlig å legge ut relativt privat informasjon. Bilder, informasjon om livet også videre. Dette vil også si at ved hjelp av oversettelsesprogram som google translate kan hele verden lese om nettopp deg. 

 

Dette er i grunn ikke noe jeg ser på som spesielt skremmende. Noe som derimot kan være skremmende er folk som driver med identitetstyveri. Disse menneskene kan hyppig oppdatere bilder på profilene sine de måtte ha på et eller annet sosialt medie fordi du til stadighet legger ut bilder av deg selv og de personene vedkomne snakker med vil mest sannsynlig tro at "du" er en ekte person. 

 

En annen ting med dette som kan være ganske ubehagelig er at disse menneskene kan skrive ting du på ingen måte står inne for. For eksempel ha en god del kommunikasjon med eldre mennesker av en seksuell sort. På Gol var det et sånt tilfelle, og det var mildt sagt stygt. Noen hadde lekt seg på en persons bekostning og hun ble til stadighet kontaktet av folk som skulle snakke med henne og "den lekne" mora hennes som gjerne ville "leke" sammen. Usj! 

 


Bloggsensasjonen Voe har vært utsatt for identitetstyveri.. 

 

I tillegg burde man ikke legge ut informasjon som gjør at mennesker du ikke aner hvem er kan finne ut hvor i verden du befinner deg. Vi har nok alle fått streng beskjed om dette av paranoide mødre,  og strenge lærere som har lært oss om nett-vett og til en viss grad har det også fungert. 

I am not a fish!

12.04.2011 @ 14:29 i Blogg 0 kommentarer

Jeg oppfordrer alle til å sjekke ut http://iamnotafish.blogg.no

Jeg lagde denne bloggen i går og den kan på sett og vis relateres til fag, men det er et så stort emne og jeg føler meg såpass forkjempende at det fikk sin egen blogg. Personlig synes jeg det er veldig interessant. Det hadde gledet meg å høre din mening. Til og med selv om du ikke synes det. 

Å bruke medier etter egne behov

07.04.2011 @ 13:13 i Blogg 1 kommentar

Å bruke medier etter egne behov er en ganske selvsagt ting å gjøre. Når vi skriver på en blogg skriver vi det vi trenger å få ut. Når vi sender en melding på facebook, mobilen eller tar kontakt med mennesker på andre måter, enten av praktiske eller psykiske årsaker, gjør vi det på grunnlag av våre egne behov. Vi utformer dem også slik vi selv ønsker. 

Når vi organiserer volleyballtreninger via meldinger på facebook gjør vi det av praktiske årsaker. Når vi randomly starter en samtale, kan det kanskje virke vanskelig å forstå hva slags behov som befinner seg bak dem. Likevel er de der. Behovet for å være sosial kan også komme til uttrykk gjennom mediene. 

Når vi leser aviser på trykk, nettaviser, blogger eller annet lesestoff via mediene, leser vi det vi har lyst til å lese. Altså, vi får tilfredsstilt underholdningsbehovet vårt. Vi for også tilfredsstilt vårt behov for å oppdatere oss på hva som skjer i verden om det skulle være av interesse. Det er altså en hel del behov vi får dekt gjennom mediene og vi bruker mediene på en slik måte at de automatisk dekker behovene våre. 

 

Bloggdesign (blogg.no)

06.04.2011 @ 11:56 i Blogg 0 kommentarer

Så var tiden kommet til å snakke litt om det å bruke og å forme ulike medier etter egne behov. 

Et aspekt av dette som jeg er ganske kjent med, er bloggdesign. Jeg elsker å fikse litt på det her og der, men i det siste har jeg funnet sider med ferdig bloggdesign fordi det blir bedre fortere. Effektivitet er så viktig i disse stressende stunder.

Jeg synes at et personlig design på en blogg er viktig. Det gjør at man får et slags inntrykk av hvordan personen bak bloggen er. Et ryddig, men samtidig spennende design kan fange meg og gjøre meg interessert i bloggen. Det er på en måte som et slags førsteinntrykk av et menneske. Når man er ny på blogg.no kan det være vanskelig å finne ut av ting, og gratis design som mer erfarne bloggere har laget er ofte et godt og enkelt alternativ. 

På http://tescho.se/webdesign/gratis-bloggdesign/ kan du for eksempel finne kodene du trenger og med noen få tastetrykk forvandle et kjedelig bloggdesign til noe av dette (trykk for å se dem større):Akkurat disse stilmalene er lagd av en svensk jente og mye står derfor på svensk, men(!) det er en veldig enkel og kjapp måte å fikse dette på dersom du heller ønsker å ha norsk tekst. Det du gjør er at du går inn på design -> rediger -> Maler -> Forsiden (også senere, innlegg, kategori og arkiv) og trykker på CTRL + F hvor det da kommer opp et søkefelt. Her kan du for eksempel skrive inn "Om mig" og du kommer da direkte til denne teksten. Det du gjør er at du skriver inn en e og hvisker bort i'en og dermed har "Om meg". Slik forsetter du til svensken er blitt norsk! Nesten null stress, altså. Obs: Dette må gjøres på alle fire malene!  Det er også noe som er annerledes i stilsettet til blogg.no på "kategori"-malen og det blir dermed litt tekst hengende igjen etter innleggene. Dette fjerner du på samme måte som du bytter skrift. 

Andre sider som er fine for enkelt bloggdesign er:

http://liillemorslifedesign.blogg.no/gratisdesign.html (norsk)

http://sannasrum.se/2010/june/gratis-stilmallar-att-kopiera.html# (svensk)

http://bloggdesignet.blogg.no/ (norsk)

http://tescho.se/webdesign/gratis-bloggdesign/ (svensk, den som tidligere er nevnt og den desidert beste i mine øyne!) 

Dersom du skal prøve deg på å mekke et eget design, ville jeg nok sett litt på en av disse sidene: 

http://sannasrum.se/2009/december/bloggtips.html eller http://bloggdesignet.blogg.no/1276694187_html_og_css_.html

Dette ble kanskje litt internt blogg.no prat, men jeg håper det kan hjelpe dere som sliter litt med designet her på blogg.no! Dessuten er noe av poenget med dette innlegget at man kan forandre utseende på bloggen sin til nesten hva som helst. Kun fantasien setter grenser og det gjelder nok på alle andre blogger også.  

Hus uten dører

29.03.2011 @ 13:12 i Blogg 4 kommentarer

Dette innlegget finnes på http://utvei.blogg.no også. 

I sosiologitimen i dag kom Even (fin fyr, men det spiller svært liten rolle i denne sammenhengen) med en teori om enda mer teknologisk nyvinning. Kanskje kommer vi i løpet av de neste 50 åra til å bestille varer over nettet. Muligens sitter det en dame i India som tar imot bestillingen. Hun tjener 30 kr,- i timen og smiler godt av det. Maten kjøres antageligvis ut til forskjellige lagre i forskjellige kommuner og derfra blir de kjørt hjem til de forskjellige husholdningene som har bestilt den forskjellige maten. 

Først så jeg for meg dette som smålig shabby og som ganske lignende praksisen du får på et fly. Jeg så litt for meg krig og matforsyninger, men greia er jo at du kan bestille akkurat det du vil ha. Marit (søt, søt venninne, litt konservativ og bonderomantisk, kanskje) mente imidlertid at dette ville være en forferdelig utvikling. Jeg er enig, for det virker veldig mekanisert og uhyggelig ut. 

Marit sa noe jeg likte. Hun sa at da kunne vi bygge hus uten dører, for hele livet vårt kunne jo være på internett. Vi kunne ha alle vennene våre på facebook, arbeide og bestille mat over internett. "Så slipper vi å være sosiale" sa hun med et ironisk, begeistret smil. 

Butikkturene for meg var viktig da jeg var liten. Jeg elsker å være med mamma på butikken og å treffe, studere og se på mennesker. Jeg tar sjansen på å både hører ut som en freak, og en bonderomantikker, men disse butikkturene var høydepunktet på dagen. Rett og slett. Å være med ville jeg alltid og et samfunn uten butikker høres jo ganske..labert ut i mine ører. 

Likevel er det ikke urealistisk at det skjer. Bøkene gjør man sånn med allerede. Den eneste forskjellen er at man må bygge ut et annet system enn postsystemet for å få det til å gå rundt. Blir det sånn, så blir vi vel vant med det og at vi kom til å ha hele skolen på PC'en var kanskje ikke heller realistisk for tjue år siden. Ey! Ny ide! Vi kan lære oss ting via skype også, når vi bor i hus uten dører. 

Provoserende tanke, right? 

Skal vi fortsette å blogge?

13.03.2011 @ 11:42 i Blogg 5 kommentarer

Hei, dere!

Jeg er egentlig ikke helt sikker på om jeg har noen lesere på denne bloggen. Jeg sjekket statistikken, og den fortalte meg at det var snevert. Det er ikke merkelig med tanke på at det er over to uker siden jeg blogget fordi jeg ikke har hatt tid (en uke på Gran Canaria og så en på Elevtinget - der jeg vedtok ting på deres vegne, jeij me!). Vi har nå fått karakterene våre på disse bloggene, men er vi nødt til å fortsette å blogge videre? Kan noen svare meg på det?

Takk ♥

Innsiden betyr ingenting i forhold til utsiden!

23.02.2011 @ 17:28 i Blogg 14 kommentarer


Dette bildet er tatt av Kalle Gustafsson og funnet her (bildene hans er fantastiske).

Når noen sier at utseendet ikke betyr noe, blir jeg rett og slett provosert fordi det er tvers igjennom bullshit. Utseende betyr alt for mye i alle sammenhenger. Mennesker som blir betraktet som "pene" er mer attraktive på arbeidsmarkedet, de får lettere nye kontakter og en undersøkelse det var snakk om i sosiologien viste at de som ble betraktet som "pene" til og med tjente mer!

Mennesker som er fine inni, får ikke disse fordelene. Om en person som sitter i et politisk parti skal ha mye med media å gjøre, og det står mellom to stykker skal den som er er innenfor minst av kriteriene for "pen" være sabla mye mer dyktig enn den som gjør det for å få jobben. Hvem av dem som har den mest elskverdige personligheten blir det blåst en lang masj i - ergo innsiden betyr ikke særlig mye.

Det er lettere for pene mennesker å leve rett og slett, i sosiologitimen der vi diskuterte dette kom det fram en teori om at pene mennesker visste at de var pene og dermed fikk mer selvtillit og på denne måten "skårte høyere" med førsteinntrykket sitt. Jeg tror det kan ligge litt i denne teorien, men tror i all hovedsak at vi stort sett tenker for mye på overflaten. Eller hva?

Er eliteskoler et godt alternativ?

22.02.2011 @ 17:31 i Blogg 8 kommentarer

I denne artikkelen diskuteres FRP's skolepolitkk. FRP mener at lik støtte til offentlige og private skoler, lærerevaluering, karakterer fra og med femte klasse og privatiseringen av SFO-ordningen er sentrale punkter i forberedingen av  skolesystemet.

Marianne Aasen mener imidlertid at dette vil ødelegge et allerede velfungerende skolesystem, at det vil føre til store klasseskiller, fordi de gode lærerne vil få god betaling på de gode skolene og de flinke elevene dermed søker seg dit. At det da vil føre til at de skoleflinke elevene blir bedre, mens de mindre skoleflinke elevene blir "glemt".

Jeg ser ikke egentlig hvordan dette er et problem. Når det er forskjellige skoler med forskjellige karakternivåer vil det jo være mye lettere å gi elevene den utfordringen og utviklingen de trenger og fortjener! Dessuten synes jeg det er helt idiotisk å ikke løfte opp de skoleflinke elevene fordi man er for opptatt av å løfte de mindre flinke.

Hva mener du? 

Black Swan

19.02.2011 @ 21:49 i Blogg 7 kommentarer

 

Jeg er i Drammen for tiden og benyttet anledningen til å sjekke ut "Black Swan" på kinoen. Den er, som alle andre har fortalt, riktig god. Den handler om kunst, om frigjøring og om å leve. Den er mørk og fantastisk, og traileren snakker for seg.

 Filmskaperne har virkelig klart å bruke kameraet på akkurat riktig måte for å få frem det dramatiske i filmen, og skuespillerprestasjonene var intet annet enn vidunderlige. Dansen var fantastisk, og det er ikke mange filmer som gjør at jeg ikke kjeder meg et sekund, men denne var definitivt en av dem! Jeg skvatt mye, og da filmen var ferdig var jeg glad for at livet mitt er roligere enn som så.

Jeg anbefaler likevel denne filmen på det sterkeste. Den er vakker. (I felt it. perfect. It was perfect.)

Hvis du har sett filmen: Hva synes du om den?

Hvis du ikke har sett filmen: Har du tenkt å se den? ( Riktig svar: "Jajaja!")

Medieprodukt

16.02.2011 @ 10:42 i Blogg 6 kommentarer

Jeg tror jeg har funnet ut av hva medieproduktet mitt skal være! Jeg har tenkt å ta bilder av mennesker i forskjellige sinnstemninger og bruke alle effekter for å skape sinnstemningene så sterke som mulig. For eksempel har jeg tenkt å bruke mye svart og skape en dyster stemning på bildet som skal være "trist", og mye rødt og sterke kontraster på bildet som skal være "sint".

Jeg har ikke helt bestemt meg for om jeg vil ta portretter eller helfigurbilder som uttrykker sinnstemningene. Det er antagelig mer krevende å uttrykke sinnstemninger med kroppen enn med ansiktet, men på den andre siden ville det kanskje være mer originalt.

Hva tror dere? Portrett eller helfigur?

Jeg vet heller ikke helt om det skal være en eller flere på et bilde, i utgangspunktet tenkte jeg at det bare skulle være en, men det kan jo skape en morsom effekt hvis vi for eksempel ser et bilde av en som nettopp har slått en annen slik at personen detter i bakken. Ofte er det jo også andre grunner enn oss selv til at vi føler oss sånn og sånn også. Sannsynligvis blir det bare en person på hvert bilde, men for ordens skyld; Hva synes dere:

En eller to?

Ps: Har noen lyst til å være modell (eller offer om dere vil..), kan dere gjerne si fra til meg, og kom også gjerne med ønske og ideer til hvilken sinnstemning dere vil være!

Valgfritt medieprodukt - hva har du valgt?

15.02.2011 @ 14:05 i Blogg 3 kommentarer

Jeg hadde planer om å lage en nettside, men det høres veldig stress ut. Jeg har også så vidt vært inne på ideen om foto, men vet ikke hvor mye hold det er i den. Derfor lurer jeg på hva dere skal gjøre! Fortell, fortell, fortell!Selvoppfyllende profeti - en liten tankevekker

14.02.2011 @ 09:16 i Blogg 8 kommentarer

 

Jeg så på TV på fredag, og der var det en psykolog som fortalte at det finnes uheldige og heldige mennesker. De menneskene som opplever seg selv som heldige vil hele tiden få bekreftet at de er heldige, på samme måte som de som opplever seg selv som uheldige hele tiden vil få bekreftet det. En som anser seg som heldig, vil nemlig beskrive det som et hell at h*n overlevde en ulykke, mens den som anser seg som uheldig vil se det som en ulykke at det i det hele tatt skjedde.

Jeg synes det er ganske interessant at man faktisk halvveis kan bestemme om man er heldig eller ikke. Det er ikke noe jeg har tenkt på heller, men det er jo virkelig logisk, det er det. Det er en selvoppfyllende profeti, rett og slett.

Jeg er altså heldig, nokså bevisst. Hva er du?

Reklame!

10.02.2011 @ 13:30 i Blogg 3 kommentarer

Alt handler om penger, det vet dere jo. For å få penger trenger man produkter som skal selges og for at mennesker skal kjøpe produktene trenger man reklame selv om man har et så godt rykte som Chanel. Jeg digger denne reklamen, sånn egentlig. Men jeg kunne ikke tenke meg å kjøpe noe av dette, fordi det er Chanel og Chanel er dyrt og egentlig liker jeg ikke sminken, men måten den er satt sammen på. Robotene. Det er jo det som er kult. Fungerer egentlig en reklame som det her?

Litt sånn halvseriøst (aka veldig sånn useriøst) NYTT STJERNETEGN!

09.02.2011 @ 11:52 i Blogg 7 kommentarer

Skal dere lese et saklig innlegg, må dere bla lenger ned, solstråler!

Ok, folkens. Jeg er forvirra. Jeg loka på VG-nett i går og tydeligvis har det kommet et nytt stjernetegn på himmelen. Så opptatt av at alt skal stemme overens med universet som jeg er, blir det fort litt kleint. Tydeligvis er jeg skorpion nå, og ikke skytte lenger. Betyr det da at jeg ikke lenger er en fri, og naiv sjel? Jeg har jo alltid kommet godt overens med skorpioner så det er ikke noe problem, men nå er ikke de skorpioner, men vekter. Og hva hvis accendanten min er i jomfruen og jeg nå har sett meg ut en type som er født i jomfruen, men nå er løve som tidligere ville passet perfekt med skytten min, men som nå blir totalt kræsj med skorpionen min!?

Det hadde vært slitsomt om jeg måtte gjennom en personlighetsforvandling, for jeg liker virkelig Skytte-Sigrid, og om Skytte-Sigrid konverterer til å bli Skorpion-Sigrid, hva skjer da? Dette er jo rett og slett universell krise for oss litt mer alternative mennesker!

De nye stjernetegnene er visst sånn her:

Steinbukken: Jan. 20-Feb. 16.
Vannmannen: Feb. 16-March 11.
Fiskene: March 11-April 18.
Væren: April 18-May 13.
Tyren: May 13-June 21.
Tvillingene: June 21-July 20.
Krepsen: July 20-Aug. 10.
Løven: Aug. 10-Sept. 16.
Jomfruen: Sept. 16-Oct. 30.
Vekten: Oct. 30-Nov. 23.
Skorpionen: Nov. 23-29.

Slangebæreren: Nov. 29-Dec. 17.

Skytten: Dec. 17-Jan. 20.

Slangebæreren fucker virkelig opp livet mitt! Jeg kan jo bare legge meg for å dø med en gang. Neida, tulla. Jeg er heldigvis ikke helt der, men jeg kommer nok til å sjekke skorpionhoroskopet også.. Jeg skal ikke nekte for det.. :)

Driver mediene aktivt med rasisme?

05.02.2011 @ 14:46 i Blogg 7 kommentarer

(I går var hele bygda vår på tidenes russefest og i bilen på vei ned igjen kom vi i snakk om rasisme, og der kom også dette fram)

Mediene gir oss et forvrengt bilde av våre nye landsmenn.  Når du leser en nyhet som heter "Mann knivstukket i Oslo", hvilke hudfarger ser du da for deg på de involverte? De aller fleste av oss, ser nok for oss at de er mørke etter å ha lest utallige slike nyheter tidligere. Kan vi til en viss grad skylde på mediene for stereotypiene de aller fleste nordmenn har i hodene sine om at innvandrere snylter på skatten, skyter og knivstikker?

For tenk, hvor ofte står det noe positivt om innvandrere i avisene? Min erfaring er at det er svært sjeldent og hvis det gjør det blir det ikke lagt vekt på at de er av utenlandsk opprinnelse, hvilket det blir når noen av utenlandsk opprinnelse gjør noe kriminelt, og er dette riktig?Kan Norge noen gang bli sånn her, isåfall; Hva må til for at det skal skje og må mediene gjøre noe drastisk?

 

God morgen, solstråler!

03.02.2011 @ 08:30 i Blogg 4 kommentarer

Tro det eller ei, men nå er jeg faktisk midlertidig fornøyd med designet og siden jeg sikkert ikke kommer til å være fornøyd så lenge, PRINTSCREAN:Bussen kommer, snakkes!

Lenker til de andre bloggerne i prosjektet

02.02.2011 @ 14:40 i Blogg 1 kommentar

Arkivet

02.02.2011 @ 14:29 i Blogg 0 kommentarer

Dette arkivet er litt støvete. Bruk det i sidemenyen

<--- 

Januar 2011

Februar 2011

Katrina

02.02.2011 @ 13:56 i Blogg 0 kommentarer

Det kommer til å se ut som at en orkan flyr rundt på denne bloggen en stund. Det er sånn det går når man aldri blir fornøyd med designet, og HTML-kodene går i surr, men hvis du har fulgt den andre bloggen min før er jo ikke det noe problem. Midlertidig har jeg den headeren jeg har fordi bloggen ble veldig, veldig grå og grått fort blir kjedelig. Jeg skrev "This is the world in all the colours I know" fordi jeg tenkte at det kunne symbolisere at jeg bare skriver om det jeg vet om - antageligvis gjennom mediene. Det er så mye jeg ikke ser, som er viktig, men det er det lite å gjøre noe mer - så her skriver jeg om det jeg ser, rett og slett!

"He ain't heavy, he's my brother"

01.02.2011 @ 14:44 i Blogg 5 kommentarer


Olivia Newton John som synger "He ain't heavy, he's my brother" av Neil Diamond som skrev den til The Hollies.

Hvis det er noe som virkelig har satt sitt preg på mediehistorien, er det Vietnamkrigen. Denne sangen skal ha vært inspirert av at et søsken bar broren sin i sikkerhet etter at han var blitt skadet og ikke kunne gå selv. Da han fikk en kommentar av en soldat om at det så tungt ut skal han ha svart "He ain't heavy, he's my brother". Historien gir meg gåsehud, og det gjør den sikkert for de fleste mennesker verden over.

Jeg vet ikke om dette faktisk har skjedd. Det hevdes at historien er sann, men som vi alle vet har historier en tendens til å bli annerledes, og iallefall på en så lang vei som fra Vietnam til Norge. Jeg vet for eksempel ikke om det er realistisk at reporteren kunne vietnamesisk, eller at den lille gutten kunne engelsk. Det er det som er så kjekt med mediene - de forteller oss hva som har skjedd på en ordentlig måte, og jeg tror det er derfor vi liker dem. De seriøse nyhetskanalene har såpass mye autoritet at vi er helt sikre på at det de sier er riktig.

Tilbake til poenget; denne sangen er vakker og det er denne historien også, enten den er sann eller ikke. Den får oss til å tenke, til å føle, det er rett og slett god formidling og et godt medieuttrykk.

Vi trenger en balanse mellom demokrati og ytringsfrihet!

29.01.2011 @ 17:28 i Blogg 7 kommentarer
I mediafaget nå er det snakk om demokrati, ytringsfrihet og sensur.  En viktig ting som da kommer opp er om slike meninger som ytret over burde sensureres eller ikke. Personlig oppfatter jeg ikke denne gruppen som morsom i det hele tatt, kun støtende og jeg vet med meg selv at hadde jeg vært en av Norges nye landsmenn hadde jeg blitt skikkelig lei meg om jeg så denne gruppen.

Tingen er at demokrati i bunn og grunn handler om at alle er like mye verd og har en lik rett til å ytre meningene sine. Det å ha et demokrati og ytringsfrihet bærer med seg ansvar for at man forstår at ting kan bli oppfattet som krenkende og at man forstår at alle er verd like mye. Når jeg ser slike grupper som den som er avbildet her, blir jeg fantastisk provosert. Er det noe jeg ikke kan fordra er det slike nedlatende meninger fordi det strider i mot normene jeg er blitt oppdratt til å følge.

Poenget er at selv om vi har ytringsfrihet og kan si hva vi vil når vi vil, hvordan vi vil det, har vi et ansvar for at det vi ikke sier er krenkende. Vi har fått ytringsfriheten og nå må vi bevise at vi er verdt den!

Afghan Girl

28.01.2011 @ 12:52 i Blogg 7 kommentarer

Bilde nummer en var på forsiden av National Geographic i 1985, og bilde nummer to er av den samme personen 15 år etter. Bilde nummer en ble tatt i en flyktningleir i Afghanistan, og det var det første bildet som noen gang ble tatt av jenta. Steve McCurry tok bildet, og tjente seg relativt rik på det fordi bildet er såpass fengende. Han er virkelig heldig med kontrastene og jentas blikk gjør bildet utrolig fascinerende.

Da bilde nummer to ble tatt av henne (noensinne), var hun gift og hadde barn. Hun var imidlertid fattig og hadde ingen anelse om at bildet av henne ble verdenskjent. Hva synes du om at Steve McCurry tjente seg rik, mens jenta levde/lever resten av livet sitt i fattigdom? Hadde det ikke vært noen henne, hadde jo han aldri blitt rik. Er dette utnyttelse mediebransjen står for og som vi må leve med, eller er det faktisk urettferdig?

Hei, verden!

27.01.2011 @ 12:53 i Blogg 1 kommentar

I media har vi fått en oppgave om å oppdrette en medieblogg. Tanken er altså å utforme denne bloggen og skrive om media-relaterte saker. Du tenker kanskje "Greit, men hvorfor i svarteste natta har du kalt bloggen din for bioskop?".

Bioskop (ikke biskop!) er det fremviserapparatet Max Skladanowski brukte da han i April 1896 viste frem levende bilder på Circus Varieté i Norge for en offentlig forsamling for første gang. Publikum fikk se en femten minutter lang film, som var satt sammen av dans, bryting, akrobatikk og humoristiske innslag. Så vet du det!

  • Bioskop 18, Nore og Uvdal
    Jeg heter Sigrid, blir straks 18 og går siste året på studiespesialisering, hvor jeg har media. Jeg kan bli sterkt provosert, veldig engasjert og veldig rørt av mediene våre. Bloggen er medierelatert, men det betyr på ingen måte at den er uinteressant. Enjoy!
  • Jeg har media på skolen, og vi har fått beskjed om å lage en blogg i mediafaget, slik at vi kan vise kompentansen vår her også. Hittil har jeg posta mest nyheter og tanker rundt dem, men anser det som greit også ettersom media handler mye om nyheter og informasjon.
  • Bioskop (ikke biskop!) er det fremviserapparatet Max Skladanowski brukte da han i April 1896 viste frem levende bilder på Circus Varieté i Norge for en offentlig forsamling for første gang. Publikum fikk se en femten minutter lang film, som var satt sammen av dans, bryting, akrobatikk og humoristiske innslag.
hits