Forsiden Hva er "bioskop"? Bilder Arkiv

"Vi som er norske har det grusomt" - virkelig? Kommentar til "hjartesmil" (advarsel: kan muligens være provoserende)

23.04.2012 @ 13:06 i Blogg 2 kommentarer

Dette innlegget er skrevet på bakgrunn av "hjarteformørking" av hjartesmil. Hun bor i et annet land enn Norge, og har den siste uken hyppig oppdatert NRK, dagbladet og VG. Hun synes naturligvis at det tar på å lese om rettsaken, men det er noe jeg vil fremheve som hun skriver i teksten: 

"eg kjenner på kor vanskelig det er å vera norsk i eit anna land, vita at dei som står i kø med meg ikkje kjøper appelsinene sine for å prøva å tenka på noko anna. vanskelig fordi ingen andre kan forstå kor råka me alle er, me som er norske. sjølv om me ikkje kjente nokon, sjølv om me var på andre sida av landet. me har alle opne sår, store eller små, men det er lov til å ha det vondt."

Kommentarfeltet er fylt opp med mennesker som naturligvis er enige med henne om at handlingene var grusomme. Det jeg imidlertid tenkte da jeg leste disse setningene var på en afghaner vi har fått på skolen. Han har en blogg som heter http://sifatullah92.blogg.no/ hvor han skriver om alt han så før han kom til Norge. Det han så var grusomme ting, han vet ikke hvor alle familiemedlemmene sine er, og når han bodde der levde han i frykt. I viten om at han når som helst kunne dø hvis han ikke var forsiktig. .

Jeg mistet selv en ganske nær venn på Utøya og jeg synes det er ekstremt urettferdig, men det jeg prøver å si er at akkurat disse setningene ikke er godt formulert, og om de blir ment helt og holdent ser hun verden fra et ekstremt etnosentrisk perspektiv. Sifathullah har hatt det mye, mye verre enn meg og her er faren over. Mannen er fanget og forhåpentligvis er ingen så gale som ham, og jeg går ikke ut døren og er redd for å dø. Jeg vet også at familien min er trygg, og at de har det bra og lever gode liv. Det er iallefall ingen andre som innskrenker friheten deres slik at de ikke kan gjøre det. 

Det skal selvfølgelig få være lov til å ha det vondt, og å synes at dette er grusomt og at sårene ikke helt får gro. Men jeg så altså for meg Sifatullah kjøpe appelsiner, i et annet land og jeg tror ærlig talt at det er vanskeligere og jeg tror ingen av oss er så rammet som ham. Vi er nok mer sjokkerte, fordi ingen av oss kunne forutse noe slikt og fordi vi stort sett har det godt.  Men Sifatullah har vært igjennom værre ting. Jeg anbefaler dere alle å ta en kikk på bloggen hans. Jeg kan særlig anbefale dette innlegget. 

 

2 kommentarer

Postet av: Marit

Veldigveldigveldig enig!
Dato: 25.04.2012 Tid: 20:31 URL:

Postet av: Bioskop

wow, ikke den typen kommentar jeg forventet å få, men det liker jeg naturligvis. Det er alltid hyggelig når folk er enige i det du skriver!
Dato: 25.04.2012 Tid: 21:48 URL:

Skriv en ny kommentar

  • Bioskop 18, Nore og Uvdal
    Jeg heter Sigrid, blir straks 18 og går siste året på studiespesialisering, hvor jeg har media. Jeg kan bli sterkt provosert, veldig engasjert og veldig rørt av mediene våre. Bloggen er medierelatert, men det betyr på ingen måte at den er uinteressant. Enjoy!
  • Jeg har media på skolen, og vi har fått beskjed om å lage en blogg i mediafaget, slik at vi kan vise kompentansen vår her også. Hittil har jeg posta mest nyheter og tanker rundt dem, men anser det som greit også ettersom media handler mye om nyheter og informasjon.
  • Bioskop (ikke biskop!) er det fremviserapparatet Max Skladanowski brukte da han i April 1896 viste frem levende bilder på Circus Varieté i Norge for en offentlig forsamling for første gang. Publikum fikk se en femten minutter lang film, som var satt sammen av dans, bryting, akrobatikk og humoristiske innslag.
hits