Forsiden Hva er "bioskop"? Bilder Arkiv

Hva skal man så med alle pengene om man ikke kan bruke dem?

10.02.2012 @ 15:30 i Blogg 1 kommentar

Medielæreren min fortalt meg noe ganske sjokkerende her om dagen. For at økonomien vår skal fortsette å være så god som den er nå, er vi nødt til å kjøpe mer og mer og mer. For å komme ut av en økonomisk krise er man nødt til å få menneskene til å bruke penger. 

Noe av det som blir formidlet gjennom de aller fleste medier, er nettopp at forbruk er bra. Det er det som blir fomidlet gjennom alle reklamer - "kjøp dette og du blir lykkeligere, faktisk så trenger du dette for å kunne være helt og holdent lykkelig" og de fleste andre medietekster. I serier og filmer for eksempel har svært ofte de pene, populære hovedpersonene et ytre preget av de mest moderne klærne og de fineste bilene. 


Pretty Little Liars, er et godt eksempel. Moren til hovedpersonen til høyre sliter riktignok økonomisk, men det er ingenting ved deres ytre som røper dette. Dette kan selvfølgelig argumenteres i at mediene er nødt til å lage ting som seerne kan relatere seg til, men det er ikke til å komme fra at mediene ønsker at vi skal fortsette å forbruke.

 Jeg hadde en diskusjon med en i klassen min, som mente at hvor lykkelig man kan bli av penger er undervurdert, og jeg har tenkt litt på det. Personlig er jeg litt av en outcast som slettes ikke blir lykkelig av shopping - jeg får heller en gnagende følelse fordi jeg bruker penger. Likevel setter jeg pris på å ha ting. Da bestemoren min gav meg en bil, sa jeg ikke "nei" og jeg vil helst ikke leve uten en datamaskin og en seng. Jeg liker også å ha fine sko selv om jeg ikke liker å kjøpe dem. Likevel, tenker jeg at det er tid jeg skulle hatt mer av - ikke penger. Jeg skulle hatt mer tid å bruke på andre og det er derfor jeg ser vaskemasiner osv. omtrent som en nødvendighet. Som et motargument til han i klassen min er det bevist at de som bruker penger på ferier framfor materielle goder generelt sett er lykkeligere - likevel er dette også en måte å bruke penger på. 

Hva skal man så med alle pengene om man ikke skal bruke dem? som overskriften min sier, er jo hele poenget med å ha penger nettopp å bruke dem. Så kanskje er samfunnet vi lever i i dag helt riktig konstruert? Eller kanskje er det hjernevasking av forbrukere på høyeste nivå? Hva tenker du? 

 

1 kommentar

Postet av: Enya

Vårt økonomiske system bygger på at det alltid er vekst. Og siden det alltid er vekst, kommer vi alltid til å tjene mer, og kunne kjøpe mer, og ting får en større verdi, uten at tingen i seg selv har endret seg. For å holde dette vedlike, må vi alltid bruke mere, for å tjene mere for å kunne betale mere for ting osv. Ting får også en høyere verdi utifra hva man tror kommer til å skje. (aksjespekulasjoner osv.)

En veldig god bok er boka til økonomen Erik S. Reinert: Global økonomi: hvordan de rike ble rike og hvorfor de fattige blir fattigere (Spartacus Forlag 2005)

Hva som skjer i moteverdenen påvirker de i sør i liten grad (tørr jeg påstå)
Dato: 12.06.2012 Tid: 22:23 URL: http://mitteventyr.tumblr.com

Skriv en ny kommentar

  • Bioskop 18, Nore og Uvdal
    Jeg heter Sigrid, blir straks 18 og går siste året på studiespesialisering, hvor jeg har media. Jeg kan bli sterkt provosert, veldig engasjert og veldig rørt av mediene våre. Bloggen er medierelatert, men det betyr på ingen måte at den er uinteressant. Enjoy!
  • Jeg har media på skolen, og vi har fått beskjed om å lage en blogg i mediafaget, slik at vi kan vise kompentansen vår her også. Hittil har jeg posta mest nyheter og tanker rundt dem, men anser det som greit også ettersom media handler mye om nyheter og informasjon.
  • Bioskop (ikke biskop!) er det fremviserapparatet Max Skladanowski brukte da han i April 1896 viste frem levende bilder på Circus Varieté i Norge for en offentlig forsamling for første gang. Publikum fikk se en femten minutter lang film, som var satt sammen av dans, bryting, akrobatikk og humoristiske innslag.
hits