Forsiden Hva er "bioskop"? Bilder Arkiv

Er det sjarmerende å sløse penger?

08.feb.2012 @ 09:24 i Blogg 4 kommentarer

Svaret på spørsmålet er naturligvis "Nei!", med mindre man er en Lotto-millionær: 

Lotto-reklame fra 1991. 

I mediatimen for noen dager siden hadde vi om "medieideologier", og om hvordan det alltid ligger en ideologi bak en medietekst og i et samfunn generelt. For eksempel finnes det en ideologi i skolen, og det norske samfunnet i dag som går på at elev skal behandles som mennesker, og skal få lov til å ytre sin mening og til å stille seg kritiske til det som blir sagt. I andre land kan det være en ideologi at elever skal høre på læreren og at dersom noen sier noe imot, blir de slått. For eksempel.

Om man skal analysere en lotto-reklame, så er ideologien bak det svært tvilsom. Som vi alle vet er jo ikke Lotto-millionærer som andre millionærer. Dette er fordi de får penger helt ufortjent, og kan sløse dem bort så mye de orker. Sjarmen i det er at man samtidig kan være seg selv selv om man har flere millioner i banken. Man kan fortsatt gå i de samme klærne og gjøre de samme tingene, men man har mange flere penger man kan bruke som man vil. 

Og hva gjør den stereotypiske lotto-millionæren? Jo! Han sløser bort pengene. Han invisterer ikke i noe viktig, gir bort pengene til veldedighet eller sparer på dem. Reklamene viser til at du blir lykkelig av å få penger ufortjent. 

Er det her egentlig en god ideologi?  Så klart ikke. Ideologisk sett er dette bare tull og i tillegg er det ekstremt forbruksfremmede. Du får penger helt ufortjent, og du blir lykkelig av å sløse dem bort. VI kan vel være enige om at dette ikke er en god ideologi? Men vi skulle vel ønske vi var lotto-millionærer alle sammen? Jo, det skulle vi! Reklamen får det til å virke veldig fristende å være en lottomillionær.

Jeg kan imidlertid legge til at jeg kjenner en som vant i lotto en gang. Jeg tror han vant 10 millioner, men han hadde store problemer med helsen og av og til kunne man høre ham skrike av smerte til og med langt unna. Han hadde en pose på magen og diverse andre plager, tror jeg. Uansett, han vant 10 millioner og sa han mye heller ville ha helsa i godt behold. Jeg er godt fornøyd så lenge jeg har helsa i behold, men fortsatt.. det er jo ikke helt dumt å være en lotto-millionær i tillegg? (jeg hadde forresten hatt et nokså fornuftig pengebruk, men jeg må nok innrømme at jeg hadde sløst vekk minst en 10-20 000, og vel det er egentlig forkastelig).   

4 kommentarer

Postet av: Siv

Jeg likte dette innlegget, for selv om jeg har tenkt på det før, ble dette en pitteliten vri. Jeg tror jeg ville brukt de bra, for som deg, har jeg et okay pengeforbruk. Man kan tro det før man har pengene iallfall ;D
Dato: 08.feb.2012 Tid: 14:44 URL: http://motionocean-siv.blogspot.com

Postet av: Maria

//:

ikkje så lang tid eigentleg. 10-15 min. Det som tar mest av den tida er å fargelegga. Eg har på ein måte ein "mal" eg tenker etter. før eg kom fram til korleis eg ville at teikneserieversjona av megsjøl skulle sjå ut, tok det lenger tid, og resultatet var varierande;)
Dato: 08.feb.2012 Tid: 21:27 URL: http://Www.eiforandring.com

Postet av: Maria

Viss eg hadde vunne mykje penger veit eg ikkje koreg hadde gjort avmeg.. Haha eg er så dårleg med økonomi ol!
Dato: 08.feb.2012 Tid: 22:43 URL: http://Www.eiforandring.com

Postet av: Sigrid U

Haha, men fortsatt! Tenk, hele befolkningen i Norge skulle ønske de var lottomillinærer; få masse penger de egentlig ikke trenger for å sløse dem bort. Det henger liksom ikke helt på greip. MEN, det virker meget, MEGET fristende!
Dato: 09.feb.2012 Tid: 11:32 URL: http://utvei.blogg.no

Skriv en ny kommentar

  • Bioskop 18, Nore og Uvdal
    Jeg heter Sigrid, blir straks 18 og går siste året på studiespesialisering, hvor jeg har media. Jeg kan bli sterkt provosert, veldig engasjert og veldig rørt av mediene våre. Bloggen er medierelatert, men det betyr på ingen måte at den er uinteressant. Enjoy!
  • Jeg har media på skolen, og vi har fått beskjed om å lage en blogg i mediafaget, slik at vi kan vise kompentansen vår her også. Hittil har jeg posta mest nyheter og tanker rundt dem, men anser det som greit også ettersom media handler mye om nyheter og informasjon.
  • Bioskop (ikke biskop!) er det fremviserapparatet Max Skladanowski brukte da han i April 1896 viste frem levende bilder på Circus Varieté i Norge for en offentlig forsamling for første gang. Publikum fikk se en femten minutter lang film, som var satt sammen av dans, bryting, akrobatikk og humoristiske innslag.
hits