Forsiden Hva er "bioskop"? Bilder Arkiv

Afghan Girl

28.jan.2011 @ 12:52 i Blogg 7 kommentarer

Bilde nummer en var på forsiden av National Geographic i 1985, og bilde nummer to er av den samme personen 15 år etter. Bilde nummer en ble tatt i en flyktningleir i Afghanistan, og det var det første bildet som noen gang ble tatt av jenta. Steve McCurry tok bildet, og tjente seg relativt rik på det fordi bildet er såpass fengende. Han er virkelig heldig med kontrastene og jentas blikk gjør bildet utrolig fascinerende.

Da bilde nummer to ble tatt av henne (noensinne), var hun gift og hadde barn. Hun var imidlertid fattig og hadde ingen anelse om at bildet av henne ble verdenskjent. Hva synes du om at Steve McCurry tjente seg rik, mens jenta levde/lever resten av livet sitt i fattigdom? Hadde det ikke vært noen henne, hadde jo han aldri blitt rik. Er dette utnyttelse mediebransjen står for og som vi må leve med, eller er det faktisk urettferdig?

7 kommentarer

Postet av: Ingebjørg

Hva er egentlig rettferdig? I utgangspunktet synes jeg det er høyst urettferdig å bli født som jente i de strøka der - de har ingen rettigheter og i realiteten ingen framtid. Derfor er det heller ingen som står opp for deres sak(er). Selvfølgelig er det urettferdig at noen tjener seg rik på andres arbeid(eller utseende), men sånn er verden. RimiHagen tjener seg rik på at andre jobber for ham han også - selv om det ikke handler om media, men en annen del av arbeidslivet. Rettferdighet er også et begrep som kan diskuteres ut fra hvilken del av verden en bor i, og hvilken tidsalder en lever i...Life sucks.....sometimes.
Dato: 28.jan.2011 Tid: 18:09 URL:

Postet av: lillebeth

Hun har kule øyne! ;)
Dato: 28.jan.2011 Tid: 20:56 URL: http://lillebeth.blogg.no

Postet av:

Det må nok være sånn at fotografen er heldig av og til og kan bli rik på et bilde. Tenk på alle de han tar som han ikke tjener penger på. De er ofte viktigere og bedre, men noen bilder treffer den offentlige agendaen på en spesiell måte. Det er nok enklere å bli rik som valutamegler enn som fotograf, dessverre.
Dato: 29.jan.2011 Tid: 13:18 URL:

Postet av: Sigrid

Dere har gode poenger, særlig du siste! :)
Dato: 29.jan.2011 Tid: 14:17 URL: http://utvei.blogg.no

Postet av: Vegard

Først vil jeg bare si beklager for å ha blogget om det samme bildet etter deg, men oppdaget det ikke før nå :S Men vi har to vidt forskjellige vinklinger, så håper det går fint?

Ja, jeg synes det er urettferdig, og hvert fall med tanke på at Steve McCurry har tatt bilder av mange personer i samme situasjon (selv om han ikke har tjent like godt på de andre bildene har han jo sikkert tjent en del på de også). På den annen side så synes jeg at Steve McCurry fortjener den anerkjennelsen han har fått...han er jo bare genial til å ta bilder! Men hadde jo ikke gjort noe om jenta/dama hadde fått en del av inntektene hun også...
Dato: 29.jan.2011 Tid: 15:39 URL:

Postet av: Bioskop

Haha, så klart det er null stress, Vegard! ;)

Ja, jeg er enig.
Dato: 29.jan.2011 Tid: 21:25 URL: http://bioskop.blogg.no

Postet av: Kjersti

Det er litt det samme som saken om barna som var skuespillere i "slumdog millionaire". Husker ikke nøyaktig hva saken var, men jeg mener å huske at de ikke akkurat fikk sin del av kaka.. For meg er dette urettferdighet på høyt nivå.
Dato: 29.jan.2011 Tid: 22:32 URL: http://www.imsorry.blogg.no

Skriv en ny kommentar

  • Bioskop 17, Nore og Uvdal
    Jeg heter Sigrid, blir straks 18 og går siste året på studiespesialisering, hvor jeg har media. Jeg kan bli sterkt provosert, veldig engasjert og veldig rørt av mediene våre. Bloggen er medierelatert, men det betyr på ingen måte at den er uinteressant. Enjoy!
  • Jeg har media på skolen, og vi har fått beskjed om å lage en blogg i mediafaget, slik at vi kan vise kompentansen vår her også. Hittil har jeg posta mest nyheter og tanker rundt dem, men anser det som greit også ettersom media handler mye om nyheter og informasjon.
  • Bioskop (ikke biskop!) er det fremviserapparatet Max Skladanowski brukte da han i April 1896 viste frem levende bilder på Circus Varieté i Norge for en offentlig forsamling for første gang. Publikum fikk se en femten minutter lang film, som var satt sammen av dans, bryting, akrobatikk og humoristiske innslag.
hits